Skip to content

WordPress 5.5 update: alles wat je moet weten

En de voordelen voor jouw website
Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp

De WordPress 5.5 update is er een die niet teleurstelt! De update brengt een paar honderd aanpassingen en verbeteringen met zich mee. De belangrijkste voordelen zetten we voor je op een rij.

Automatische updates plugins en thema’s

De beveiliging van je site is een van de belangrijkste elementen waar je als site-eigenaar rekening mee moet houden. Het updaten van je website – en daarmee je beveiliging – moet dus hoog op je lijstje van prioriteiten staan. De WordPress 5.5 update zorgt ervoor dat thema’s en plugins automatisch geüpdate kunnen worden. 

Het inschakelen van automatische updates doe je op de plugins pagina in WordPress. In de kolom “Auto-updates” geef je per plugin aan of je wel of geen automatische update wilt activeren. 

auto updates wordpress

Uitbreidbare XML sitemaps

Een sitemap is een lijst met URL’s van pagina’s van je website, die door zoekmachines gecrawld en geïndexeerd worden. Een goede sitemap helpt je bij het verbeteren van de organische vindbaarheid van je website. 

Voor de update konden sitemaps alleen via externe plugins of tools toegevoegd worden aan WordPress. Nu WordPress 5.5 gelanceerd is, er een XML sitemap functie toegevoegd aan het platform. Een sitemap bestand bevat maximaal 2000 URL’s. Heb je meer URL’s dan dat? Dan wordt er een nieuw sitemap bestand toegevoegd wanneer je de limiet bereikt.  

Lazy loading

Lazy loading heeft te maken met het laten laden van bronnen en plaatjes wanneer de bezoeker de pagina opent. Met andere woorden: ze worden pas geladen wanneer ze binnen het zichtveld van de pagina vallen. Wanneer een bezoeker dus bovenaan of halverwege de pagina is, hoeft content onderaan de pagina – die nog niet in zicht is – nog niet geladen te worden. Het voorkomen dat alle content tegelijk wordt geladen wanneer een pagina wordt geopend, verbetert de laadsnelheid van je website. De laadsnelheid van je website is belangrijk voor je ranking in zoekmachines, en het verbetert natuurlijk de gebruikservaring van je bezoekers.

Lazy loading kon al geregeld worden via externe plugins, maar kan sinds de update ook door WordPress zelf geregeld worden.

Bewerken van afbeeldingen

Afbeeldingen konden voorheen in de Mediabibliotheek al aangepast worden, maar de update heeft het mogelijk gemaakt om afbeeldingen direct aan te passen met de inline functie. Dit houdt in dat afbeeldingen op de pagina zelf aangepast kunnen worden door bijvoorbeeld te roteren, bij te snijden of de afmeting aan te passen. 

Content preview op verschillende apparaten

Sinds de update is het mogelijk om aanpassingen aan een pagina in te zien op verschillende soorten schermen. De stijging in mobiel gebruik maakt het belangrijk om je mobiele website op orde te hebben. Het is nu dan ook mogelijk om aanpassingen te bekijken voor desktop, tablets en mobiele apparaten. 

Deze functie zorgt ervoor dat de gebruikservaring op elke type apparaat optimaal is. Wederom een verbetering voor je bezoekers! 

Overige verbeteringen

Er zijn nog tal van aanpassingen die teveel zijn om hier allemaal te benoemen en toe te lichten. Het zijn er in totaal namelijk een paar honderd! Een paar aanpassingen die nog wel leuk zijn om op te sommen, zijn de volgende:

  • Er zijn 65 nieuwe iconen toegevoegd aan het Dashicons icoon lettertype in WordPress Core
  • Nieuwe blokpatronen in de blok-editor maken het nog makkelijker en leuker om je website mooi in te richten
  • Je kunt meerdere blokken tegelijk opmaken
  • De drag-and-drop is verbeterd

Al met al brengt de WordPress 5.5 update dus veel verbeteringen met zich mee. We zijn zelf dan ook positief over de update! Wat vinden jullie ervan? Ben je tevreden over de updates of zie je liever nog meer aanpassingen doorgevoerd worden? Laat het ons weten in de reacties hieronder, we zijn benieuwd naar je mening! 

Heb je vragen over de update of heb je hulp nodig bij het doorvoeren van aanpassingen? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.